СУ "Никола Велчев", гр. Самоков


Отиване към съдържанието

За училищетоСпортно училище " Никола Велчев" – гр. Самоков е приемник на Средно спортно училище по ски, открито през 1970 година.

От далечната 1970 година до днес спортното училище е претърпяло много трансформации.
Освен зимните спортове в училището се упражнявали още няколко вида спорт- спортна стрелба, лека атлетика, футбол.

Днес в училището се практикуват шест вида спорт - ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, борба класически стил,борба свободен стил, сноуборд, футбол

НИКОЛА СОТИРОВ ВЕЛЧЕВ


Никола Велчев е роден на 02.01.1934 г. и си отива от този свят на 18.08.1994 г. Изключителна личност с голям авторитет сред спортната общественост на Самоков е той. През целия си живот е сред най-активните и всеотдайни участници в спорта не само в града, а и в страната.
Още от ранните си години тренира ски и футбол и става част от представителните отбори на ДФС "Р. спортист" и "Академик"- София.
След завършване на ВИФ "Г. Димитров" през 1958 г. работи като треньор, учител по физическо възпитание, директор на училище, преподавател в УСШ - Самоков. В продължение на 11 години /от 1959 до 1970/ е любознателен, трудолюбив и амбициозен учител в НОУ "Борис Хаджисотиров". Благодарение на него през този период се утвърдиха много и успешни ученици - спортисти, гордост за Самоков, спечелили награди в надпревари от местен и национален характер.
Никола Велчев остана в историята като първият директор на откритото през 1970 г. в Самоков Средно спортно училище по ски, първото в България. На този отговорен и труден пост остава 18 години, благодарение на своя ентусиазъм, професионализъм, висока отговорност, взискателност към себе си и останалите участници в образователната институция, на човешкото си лице и уважително отношение към ученици и колеги.
Авторитетът му е белязан и с притежанието на много от човешките качества и ценности. За това, което даде на спорта, Никола Велчев е удостояван многократно с различни държавни отличия. Макар и отричан от недоказали се, но с претенции "спортни общественици", след анкетно допитване, на което се отзоваха 135 души - спортисти, спортни специалисти, учители от СОУ "Отец Паисий", журналисти и други граждани, 106 от тях подкрепиха Спортното училище в Самоков да носи името на Никола Велчев - пример за предишните и идните поколения.Назад към съдържанието | Назад към главното меню