СУ "Никола Велчев" - град Самоков


Отиване към съдържанието

Архив

Четирима ученици в СУ „Никола Велчев“ спечелиха общински стипендии
за учебната 2016/2017 година.


Георги Николаев Околски
През учебната 2015/2016 г. Георги беше ученик в ХІ клас и сега продължава обучението си. Активно се занимава със спорт, включен е в националния отбор на България по ски-алпийски дисциплини. Има завоювани 2-ро и 4-то място в състезания от кръгове на FIS– „Пампорово 2016“, 2-ро и 3-то място на кръг от FISв Банско - 2016. Участник е във Вторите зимни младежки олимпийски игри в Лилехамер.
Биляна Живкова Дудова
Ученичка в XІІ клас за учебната 2015/2016 г., сега – студент „треньорски профил“ в ЮЗУ – Благоевград. Национален състезател по борба. За 2016 г. е шампион в Държавното първенство по свободна борба за девойки и жени, печели ІІІ-то място на Европейско първенство за девойки през юни 2016 г. в Букурещ, балкански шампион е. Продължава да се състезава за самоковския клуб по борба.

Двама са носителите на поощрителните общински стипендии „Млад талантлив спортист от зимните спортове”:
Марио Иванов Матиканов

Ученик в V клас за учебната 2015/2016, Марио продължава обучението си в нашето училище. Тренира ски-бягане от 3 години към Ски клуб „Рилски скиор”. Показва данни, качества и талант като ски-бегач. Републикански шампион е с 2 златни и 1 сребърен медал от Държавно първенство през 2016 за момчета младша възраст. Завоюва и 1 сребърен медал от купа „Самоков” за същата година.
Мартина Николаева Иванова
Ученичка V клас през учебната 2015/2016 г., продължава обучението си в него. Картотекиран състезател по ски-алпийски дисциплини в клуб „Боровец” е. За сезон 2015/2016 има призови места – от 1-во до 4-то, в седем състезания на национално ниво във възрастовата група до 12 години.
От 11 стипендианти на общината за постижения в различни сфери на науката, образованието, изкуствата и спорта, четирима са възпитаници на Спортно училище „Никола Велчев“.ТРИ МЕДАЛА ЗА САМОКОВЦИ ОТ БАЛКАНИАДАТА ПО БОРБА


Националният отбор за девойки е номер едно на Балканите и вдигна отборната титла на шампионата в Крайова, Румъния.
В индивидуалните схватки възпитаничките на СУ „Никола Велчев“ и СК „Рилски спортист 2000“ Боряна Борисова и Биляна Дудова триумфираха на най-високото стъпало от почетната стълбичка. Същото преживяха и Кремена Петрова и Фатме Мандева. Другата самоковска състезателка, все още не напълно възстановена след операция на колянна става, Александрина Кашинова, както и Реймял Виберова заеха третите места в категориите си и се окичиха с бронзовите отличия.
Ето и медалистките по категории:
Фатме Мандева - 1-во място (44 кг)- Реймял Виберова - 3-то място (48 кг)- Кремена Петрова - 1-во място (51кг)- Боряна Борисова - 1-во място (72 кг)
Националният ни отбор по борба класически стил спечели пет медала на Балканиадата за младежи. В актива на нашите има три втори и две трети места. Със сребро се окичиха Светослав Николов (74 кг), Кирил Милов (84 кг) и Атанас Севриев (120 кг). Бронзово отличие завоюва ученикът в нашето спортно училище и състезател на „Рилски спортист“ Стасимир Дойчинов (74 кг). На трето място е и Асен Петров (96 кг).
Трима бяха участниците в Балканиадата в Румъния от самоковската школа по борба и тримата се завърнаха с медали. В треньорския щаб също имаше наш представител - наставникът Димитър Магаев.

Спортен клуб Боровец с медал
Първия медал от първото участие на състезателите на Спортен клуб Боровец 2016 е факт.

Деян Разложки завоюва бронзов медал в спринта на Държавното първенство по летен биатлон за средните възрасти, като допусна само една грешка на стрелбището. В същата дисциплина Борислав Алексов зае четвърто място, а Георги Петров - седмо.
В първенството имахме десет участника - пет момичета: Александрина Попова, Елена Йорданова, Емили Виденова, Веселина Узунова и Ива Димитрова, както и пет момчета: Деян Разложки, Борислав Алексов, Георги Петров Доброслав Добрев и Павел Змияров.
Поздравяваме всички състезатели на клуба и им желаем още по-големи успехи, които, разбира се, се постигат с много труд и следване указанията на треньора ;)

19 медала спечелиха състезателите по ски бягане на СУ „Никола Велчев“ и СК „Рилски скиор“С надпреварите за купа „Асеновград“ стартира летният цикъл от състезания по ски - бягане. Възпитаниците на СУ „Никола Велчев“ и СК „Рилски скиор“ завоюваха 19 медала, от които 6 златни, 7 сребърни и 6 бронзови. Братята Симеон и Александър Огнянов завоюваха по две златни отличия. Петя Стойчева и Ивана Гирова спечелиха по едни златен и един сребърен медал. Божидар Димитров се окичи с две сребърни отличия. Сребро и бронз заслужи Марио Матиканов, Христина Митева- 2 сребърни медала. Бронзови медали спечелиха още: Симона Ковачка, Даниел Чалъмов, Ели Дойнова /2 бр./ и Мария Виденова. Треньори на успешните ски - бегачи са Лиляна Кръстева и Ели Дойнова.
Състезанието бе под егидата на кмета на община Асеновград и премина при перфектна организация. Включиха се повече от 100 състезатели от всички възрастови групи - от деца до мъже и жени. Надпреварите бяха в две дисциплини - свободен стил, дълги дистанции и спринт, като те се проведоха по отлично подготвените трасета, съответно по пътя за Кърджали и в центъра на града - домакин.


Отново СУ "Никола Велчев" с награди за презентации


Награди за презентации на ученици от СУ „Никола Велчев”, петокласниците Ели Аличкова, Мартина Иванова, Янка Чолаков и Таня Банчева, единадесетокласниците Мартин Кирилов и Александрина Кашинова с награди за отлично представяне в националният конкурс "Не се гаси туй, що не гасне
Наградите връчи кметът на Самоков – Владимир Георгиев
Наградена бе и преподавателката по история и цивилизация Галя Попова.
За всички участници, със съдействието на Общината се организира тържествено закриване на конкурса и на местно ниво.
Самият конкурс е организиран от Национално движение „Русофили” със съдействието на просветното министерство, СБУ, Съюза на българските писатели, СБЖ и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с подкрепата на международния обществен „Российский фонд мира”

Янка Чолакова и Петър Пачев на върха

Петокласничката Янка Чолакова и шестокласникът Петър Пачев от СУ „Никола Велчев“ – гр. Самоков, спечелиха награди за мултимедийна презентация. Учениците се представиха отлично на националният конкурс „Човекът – свободен и независим“ – за ученици–XII клас гр. Благоевград. Конкурсът е организиран от общински съвет по наркотични вещества гр .Благоевград


Мартина Иванова със сребърен медал


Ученичката на СУ "Никола Велчев" - гр. Самоков Мартина Иванова спечели сребърен медал на купа Пампорово Джуниър. В конкуренция от 200 състезатели тя стигна до медалите при момичетата на 12 години.Урок по родолюбиеУрок по родолюбие изнесе Галя Попова - учител по история и цивилизация в СУ „Никола Велчев“. Мултимедийният урок беше посветен на 3 –ти март.

Със самочувствие на истински българи, учениците на СУ „Никола Велчев“ доказаха своите знания по история за националните символи и герои.


Националната ни състезателка Биляна Дудова на лагер в Белмекен


Националната състезателка по борба Биляна Дудова, която е ученичка в XII клас при СУ „Никола Велчев“ – Самоков е на подготвителен лагер в Белмекен, заедно с най-добрите състезатели от националните отбори на Франция, Италия, Турция, Полша и Венесуела. През тази година Биляна претърпя няколко сериозни операции и пропусна европейското и световно първенство по борба. Талантливата ни състезателка печели първо място на зимен и летен шампионат на България, Трето място на международен турнир „Дан Колов“, Трето място на международен турнир „Петко Сираков“. Трето място на интернационален турнир в Букурещ (Румъния). Първо място купа „Самоков“.


Ученици на СУ „Никола Велчев“ обраха медалите на Купа „Самоков“

V клас

Иван Дупаров – Първо място (кат до 32 кг.)
Любомир Сусанин – Второ място (кат. 42 кг.)
Добрин Даркев - Пето място (кат. 38 кг.)

VI Клас

Георги Раев – Първо място и купа „Самоков“ (кат. 66 кг.)
Атанас Терзийски – Второ място (кат. 53. кг.)
Петър Пачев – Второ място (кат. 59 кг.)
Иван Георгиев – Второ място (кат. 73 кг.)
Даниел Костадинов – Пето място (кат. 47 кг.)

Пълно превъзходство на нашите борци за купа „Самоков”


7 златни медала завоюваха борците на „Рилски спортист” на традиционния турнир за купа „Самоков” за момчета и момичета, състоял се в залата на СУ „Никола Велчев” в петък, на 21 ноември. Представителите на силния пол се състезаваха в класическия стил, а дамите – в свободния.
Росен Бакрачев /кат. до 38 кг/, Георги Райчов Попов /до 42 кг/ и Румен Балабанов /до 73 кг/ спечелиха безапелационно срещите в своите категории и зарадваха местните привърженици на този спорт.
При жените надмощието на самоковския клуб бе още по-изявено. Александрина Кашинова /до 56 кг/, Сезен Белберова /до 60 кг/, Биляна Дудова /до 59 кг/ и Дамяна Йовчева /до 70 кг/ отвяха конкурентките си и се качиха на най-високото стъпало на почетната стълбичка.
Сребро заслужи Венелин Веселинов при 85-килограмовите.
С бронзови отличия се окичиха Георги Георгиев Попов /до 38 кг/, Борислав Василев /до 59 кг/ и Емилия Бакрачева /до 56 кг/.
Най-големият приз на турнира – купа „Самоков”, отиде в ръцете на Росен Бакрачев при момчетата и Сезен Белберова при момичетата. Най-резултатни станаха Румен Балабанов и Биляна Дудова, а за най-технични борци бяха определени Георги Р. Попов и Александрина Кашинова. Получените отличия ознаменуваха и пълното превъзходство на домакините на състезанието.
Наградите на спортистите връчи зам.-кметът Васил Сайменов, дългогодишен треньор по борба и спортен деятел.
„Радващото е, че през последните четири години, когато се провежда турнирът, интересът на клубовете от страната се увеличава и тази година се наложи дори да се ограничи броят на участниците. Надпреварата за купа „Самоков” се утвърди като необходимост и проверка на състоянието на борбата в цялата страна”, коментира Сайменов.


фотограф: Р. Каймаканов


Стипендии от фондация "Комунитас" за ученици на СУ "Никола Велчев" - гр. Самоков


Радослав Каймаканов ученик от 10 клас в СУ "Никола Велчев" - град Самоков, печели специална стипендия в размер на 900 лева (500 лева за цялата учебна година, 400 лева кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на "1000 стипендии" - "Общество 1000 с".) В проекта "1000 стипендии" Радослав Каймаканов участва в област фотография.
Кристина Гривева, Биляна Дудова, Мартина Попова и Борислав Алексов печелят поощрителни награди в размер на 200 лева (под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на "1000 стипендии" - "Общество 1000 с".)
Кристина Гривева и Биляна Дудова печелят с есе в област философия. Мартина Попова в област психология, Борислав Алексов в област физика и астрономия.

Назад към съдържанието | Назад към главното меню